api voordelen

Veel consumenten maken gebruik van Application Programming Interfaces (API’s) zonder het door te hebben. Het zijn de API’s die social sharing en het gebruik van services als Uber en Paypal mogelijk maken. Ze spelen een cruciale rol voor elk bedrijf, verbeteren de customer experience en genereren meer waarde uit investeringen in technologieën. Daarnaast zijn API’s perfect voor het creëren van nieuwe inkomensstromen!

Wat is API?

API staat voor Application Programming Interface en zorgt dat communicatie plaatsvindt tussen verschillende systemen en dat er informatie kan worden gedeeld. Met andere woorden, je kunt het zien als twee applicaties die met elkaar kunnen praten waarbij de een de instructie geeft en de ander de reactie.

Een goed voorbeeld is een vergelijkingssite voor vliegtickets. Aan de achterkant van zo’n vergelijkingssite wordt een API verstuurd om te communiceren met de websites van luchtvaartmaatschappijen. Op die manier kunnen de resultaten van deze luchtvaartmaatschappijen worden weergeven op de vergelijkingssite, waardoor de consument de vliegtickets kan vergelijken.

De voordelen van API

Application Programming Interface heeft veel voordelen waarmee je jezelf kunt onderscheiden van de concurrent. Wij hebben een aantal belangrijke voordelen van een API op een rijtje gezet.

  • Het maakt een betere samenwerking of transparantie mogelijk.
  • Het verbetert interne processen en operationele efficiëntie.
  • De interactie met consumenten verbetert en je biedt consumenten een betere customer experience.
  • Personalisatie zorgt voor een positieve reactie van de consument. API ondersteunt bij het maken van een zeer gedetailleerd klantprofiel.
  • Wanneer een bedrijf services, producten of diensten aanbiedt, kan een API helpen bij het vinden van de juiste deal. Zo kun je de consument altijd de beste deal bieden wat ten goede komt tot de klantrelatie.
  • Het komt regelmatig voor dat consumenten een website verlaten om ergens anders te gaan kijken. Een API kan ervoor zorgen dat klanten juist langer blijven of sneller weer terugkeren naar je website.
  • Het invullen van ontbrekende contactinformatie of het controleren van gegevens vereenvoudigt dankzij het gebruik van API’s.

Application Programming Interface heeft voor elke organisatie potentie. Van het beheren van gegevens tot het verminderen van IT-gerelateerde kosten. Maar denk ook aan het verhogen van de klanttevredenheid en het toevoegen van waarde aan bestaande services. Ze spelen dus bij elke organisatie een centrale rol. API zijn een essentieel onderdeel van customer experience.