man schrijft tekst op muur

Nu steeds meer bedrijven hun digitale strategie transformeren om de customer experience te verbeteren, is het bewaken van de database en het hooghouden van de datastandaarden cruciaal voor een geslaagde eCommerce strategie.

Product Informatie Management

Product Informatie Management (PIM) valt het beste te omschrijven als de essentiële basislaag voor betrouwbare, voor klanten beschikbare en toegankelijke productgegevens op digitale kanalen.
Maar hoe start je met zo’n database? Wanneer je bijvoorbeeld gaat verkopen op online marktplaatsen als Amazon, bevat elke productdetailpagina maximaal 700 gegevensattributen die online door een consument kunnen worden beoordeeld. Deze enorme hoeveelheid benodigde gegevens is uitsluitend bedoeld om kopers in hun zoektocht naar producten een geweldige experience te bieden, maar moet ook ergens beheerd worden.

Tegenwoordig shopt een consument niet meer via één en hetzelfde kanaal. De customer journey gaat veel verder dan dat. Om die reden is het zo belangrijk zichtbaarheid te creëren over diverse verkoopkanalen. Zorg dat je daar bent waar je klant is. Je kunt Amazon bijvoorbeeld inzetten als verkoopkanaal voor meer bereik in de markt, terwijl je retailers gebruikt voor meer service en D2C juist voor inspiratie en merkambassadeurschap.

Door niet te verkopen via verschillende kanalen zul je zien dat dit op de langere termijn een negatieve invloed heeft op de bedrijfsresultaten.

Duurzame digitale groei

De sleutel tot succesvolle duurzame digitale groei ligt namelijk in het in evenwicht brengen van alle verkoopkanalen binnen je eCommerce strategie. Gebruik alle kanalen, zowel D2C, detailhandel als online marktplaatsen om de optimale experience voor je klanten te bieden. Want er is één ding dat al deze verkoopkanalen met elkaar gemeen hebben: ze vertrouwen allemaal op een productdatabase van hoge kwaliteit.

Oké, maar wat is de eerste stap om te verkopen via verschillende kanalen?
Je start met het verzamelen van alle product requirements van elk platform waarop je wilt verkopen. Dus het in kaart brengen van de contenteisen waaraan je assortiment moet voldoen. Vervolgens maak je een gap-analyse om inzicht te krijgen in de content die je al hebt en de content die je nog mist. Stap drie is het verzamelen van alle informatie die je nodig hebt van verschillende afdelingen, systemen, bestanden en mappen binnen je organisatie om die op één centrale locatie samen te brengen: het productinformatiebeheersysteem (PIM-systeem).

Content in kaart brengen

Het in kaart brengen van de benodigde (product)content voor de verschillende verkoopkanalen zonder tools als een PIM-systeem, zal resulteren in ellenlange spreadsheets en wijzigingen aan productfoto’s zonder overzicht. Wanneer je alle benodigde en bestaande content in één duidelijk overzicht samenbrengt, spreek je van een datamodel. Dit model kan worden opgebouwd in Excel en verwerkt alle inhoud die bij een product hoort, inclusief categorieën, attributen en informatiebronnen. Een datamodel met een goede constructie is de basis voor hoe een organisatie, de mensen en de processen succesvol gebruik kunnen maken van een PIM-systeem. Het zorgt ervoor dat alle processen voor het beheren van productdata naadloos in elkaar overgaan en het bespaart enorm veel tijd en geld. Daarbij biedt het de mogelijkheid om hoogwaardige content te creëren en te beheren die nodig is om consumenten te inspireren tot een aankoop.

Het succesvol organiseren van een PIM-systeem bestaat uit drie pijlers:

  1. People
    Mensen werken met productcontent, maar vaak is echter niemand binnen een organisatie eindverantwoordelijk voor de productdata die uiteindelijk wordt verzameld. Waar men werkt, worden fouten gemaakt. Wanneer je de kwaliteit van data hoog wilt houden, begin dan met het opzetten van een team dat verantwoordelijk is voor de productdata.

  2. Processes
    Het is belangrijk om de product life cycle van begin tot eind in kaart te brengen. Dit is een schematisch overzicht van wanneer een nieuw product in het assortiment komt, is gekocht of ingevoerd in de organisatie. Welke stappen worden ondernomen om tot een verkoopbaar product te komen, en welke mensen en systemen spelen daarbij een rol? Definieer de processen voor nieuwe, gewijzigde of end-of-life statussen van producten uit je assortiment. Zo wordt automatisering in gang gezet en kun je extra waarde toevoegen aan de experience van de eindklant.

  3. Tools / Technology
    PIM-systemen spelen een cruciale rol om mensen en processen naadloos met elkaar samen te laten werken. Kies daarom een PIM-systeem waarin je alle interne bronnen van je bedrijf laat samenkomen. Een tool met een gebruiksvriendelijke interface biedt tevens meer mogelijkheden voor workflows en inzichten. Tot slot moet een PIM-systeem helpen de kwaliteit van data te waarborgen zodat je de consument uiteindelijk de meest inspirerende productcontent kunt voorschotelen.