Tegenwoordig leven we in een wereld waarin we continu moeten bedenken waar onze aandacht naartoe gaat. Uit onderzoek blijkt dat online consumenten gemiddeld 8 seconden hun aandacht kunnen vasthouden, dat is 1 seconde minder dan de aandachtspan van een goudvis Microsoft Corp. Toch klopt dit niet helemaal. Nu hebben consumenten geen aandachtsspanne van een goudvis, maar aandacht is wel schaars. Hoe komt dit? Volgens Nielsen consumeren mensen per dag gemiddeld 11 uur allerlei soorten content en worden we blootgesteld aan duizenden advertenties. In 2007 zagen we ongeveer 5000 advertenties per persoon (New York Times). Inmiddels is dit opgelopen tot 10.000 advertenties per dag in 2020 (Ppcprotect.com). Het menselijk brein neemt niet zoveel informatie op en aandacht kan nu eenmaal niet eindeloos worden verdeeld. Het grootste gedeelte van deze advertenties gaat dus aan ons voorbij. Daarnaast nergeren we advertenties waarin we niet zijn geïnteresseerd. Dit wordt ook wel banner blindness genoemd, waardoor het lijkt alsof er een hele korte aandachtsspanne is. Het is dus essentieel om direct de aandacht van je websitebezoekers te trekken.
Een analytics-tool helpt om data over je websitebezoekers te verzamelen en website data te analyseren. Uit onderzoek van w3school blijkt dat voor ruim 56% van de websites een analytics-tool wordt gebruikt, waarbij Google Analytics het populairst is. Ook Hotjar, Yandex.Metrika en de Facebook Pixel zijn populair als analytics-tool. Deze tools bieden inzicht in data zoals waar websitebezoekers vandaan komen via welk apparaat ze browsen. Je krijgt ook inzicht in klikgedrag en populaire pagina’s om uiteindelijk te bepalen wat bezoekers beweegt om een specifieke keuze te maken.
Formuleren van doelstellingen en KPI’s
Voordat je start met data-analyse, is het van belang om doelstellingen te formuleren. Deze doelstellingen weerspiegelen de strategie van je bedrijf. De meeste organisaties maken gebruik van de SMART-methode om heldere doelstellingen te verwoorden. Deze doelstellingen zijn hierdoor ook direct meetbaar. Een korte termijnplan is niet verstandig, alleen met een lange termijnaanpak kun je echt je website verbeteren. Het opzetten van een zogenaamde ‘doelstellingen boom’ of ‘goal tree’ helpt de doelstellingen inzichtelijk te maken en te bepalen met welke stap je begint. Werk altijd met één hoofddoel en zorg dat je maximaal vier subdoelen formuleert. Keuzes maken is key, want je kunt niet alles tegelijk. Begin met de zaken die met weinig geld en energie het beste resultaat opleveren.
Vervolgens is het zinvol om KPI’s op te stellen. Deze dragen bij aan het behalen van de doelen en laten zien hoe het is gesteld met je doelen. Ga je ze bereiken? KPI’s bieden houvast welke gegevens je moet monitoren en laten zien of je op de goede weg bent. Door dagelijks of wekelijks je KPI’s te analyseren, kun je bijsturen als het de verkeerde kant op dreigt te gaan.
Aan de slag met de website data
Als je de doelstellingen, KPI’s en strategie helder hebt, kun je aan de slag met het analyseren van de data. Het is alleen niet altijd even makkelijk om chocola te maken van alle data die voor handen is. Waar moet je naar kijken? En wat zegt die data nou eigenlijk? Goed begrijpen wat er gebeurt op de website en weten wat elke meetwaarde betekent is belangrijk. Bovendien zeggen losse getallen helemaal niets en moet je altijd een context toevoegen.
Je kunt ook kijken naar de trends over de verschillende periodes of gemiddelden vergelijken. Het is niet verstandig om conclusies te trekken op basis van het gemiddelde, maar het helpt wel bij het zoeken naar nieuwe inzichten.
Oeps, foutje
Een veelgemaakte fout bij website data analyseren is het focussen op één metric. Een metric alleen biedt onvoldoende context om een goede conclusie te trekken. Om een goed beeld te krijgen van je website, moet je metrics met elkaar combineren. Je hoort bijvoorbeeld vaak dat organisaties veel waarde hechten aan de metric bouncepercentage en dat een hele hoge bouncerate per definitie al verkeerd is. Ook hierbij geldt dat je verder moet kijken dan alleen de metric bouncepercentage en het directe getal. Het bouncepercentage zegt niets over de kwaliteit van je bezoekers of hoe het zich verhoudt ten opzichte van de conversie. Bekijk deze metric bijvoorbeeld samen met hoe lang een bezoeker op je pagina is geweest of de hoeveelheid pagina’s die zijn bezocht.
Het is zaak je data te filteren en te ontdekken waar je websitebezoekers wel en geen aandacht voor hebben. Dus begin met het opzetten van je doelstellingen en KPI’s en start met analyseren. Er zit een hoop bruikbare data verborgen in je website. Voorkom dan ook fouten in je website data analyse door verschillende data te combineren. Alleen dan ontdek je echt op welke punten je websites kunt verbeteren.