mensen op strand met skater

Als het gaat om shoppen dan zijn er veel mogelijkheden om je te laten inspireren; zoekmachines, social media, webshops van merken en natuurlijk de fysieke winkels. Er wordt vaak gedacht dat de inspiratiefase een high-touch proces is – een businessmodel waarbij veel interactie nodig is met consumenten – maar dat hoeft niet.

Mensen worden geïnspireerd om bijvoorbeeld een zak chips te kopen, net zoals ze geïnspireerd worden om een wasmachine te kopen. Ze zijn geïnspireerd om uit eten te gaan, net zoals ze geïnspireerd zijn om een Netflix abonnement af te sluiten. Shoppers kunnen geïnspireerd en gevraagd worden om een stropdas te kopen door alleen maar naar een Instagram-bericht te kijken. Als jouw product niet daar wordt getoond waar mensen zoeken, mis je de klant en kan het product net zo goed niet bestaan.

De gegevens uit het rapport “De Klant van de Toekomst 2019” suggereren dat waar vroeger een goede zoekmachinestrategie nodig was nu een omnichannel- inspiratiestrategie de beste manier is voor merken en retailers om consumenten te bereiken en te inspireren. Inspiratie zoeken op zoekmachines zoals Google kan nog steeds bepalend zijn voor de ‘the first mile’ van de customer journey. Volgens de resultaten uit bovengenoemd rapport heeft nu bijna elk kanaal genoeg tractie om consumenten aan te trekken.

Social media

Social media is onder jongeren in opmars maar ook bij andere leeftijdsgroepen is het aan het groeien. Naast zoekmachines, social media zijn ook de webshops van merken populair. 34% van de online shoppers gaat naar een webshop van een merk om zich te laten inspireren en 30% zoekt er ook daadwerkelijk naar producten. Helaas weten veel van deze webshops van merken de consumenten niet te laten converteren. Slechts 17% van de online shoppers doet er dan ook daadwerkelijk een aankoop. Hier ligt dus nog een grote kans voor merken.

Tv-reclame, radio en offline advertenties daarentegen inspireren Nederlandse online shoppers veel minder in vergelijking met kanalen zoals social media. Organisaties moeten in de toekomst hun marketing en mediabudgetten anders moeten verdelen om de aandacht van de consument te trekken.