kleuren

Op het gebied van design van websites zijn kleur, afbeeldingen, compositie en typografie wel een van de belangrijkste onderwerpen. Veel mensen zien wel het belang van afbeeldingen, compositie en typografie wel in. Het is immers heel vervelend als je een website niet kan lezen, als de afbeeldingen niet goed zijn of als de website raar is ingedeeld.Toch is kleur ook cruciaal voor een website. Kleur wordt gebruikt om de aandacht te trekken en om een specifieke betekenis over te brengen. We beoordelen kleuren snel aan de hand van de associaties die we er mee hebben. Kleuren hebben dus echt een specifieke betekenis. In deze blog worden de belangrijkste betekenissen van de kleuren behandeld.

Rood & Groen

Rood is een krachtige, warme kleur. Het veroorzaakt zowel positieve als negatieve emoties. Rood wordt geassocieerd met liefde en passie, maar tegelijk ook met angst, dominantie en jaloezie. Bovendien creƫert het een bepaald gevoel van urgentie en stimuleert het verkoop. De kleur groen verwijst naar gezondheid. Ook wordt deze kleur vaak geassocieerd met groei, balans, optimisme en tevredenheid.

Oranje & Blauw

Oranje is een warme kleur. Het is echt een aardekleur en wordt ook vaak geassocieerd met de natuur. Oranje zorgt ook voor energie, blijdschap en creativiteit. Blauw zorgt ervoor dat mensen rustig worden. Bovendien straalt het ook kracht, wijsheid en vertrouwen uit. Blauw wordt gezien als een veilige kleur.

Zwart & Wit

De kleur zwart staat voor luxe en kracht. Wanneer je het combineert met een aantal felle kleuren, kan het energie toevoegen aan een verfijning. Maar zwart roept ook negatieve associaties op, zoals angst, duisternis en somberheid. De kleur wit wordt gezien als een moderne, strakke kleur. Het is rustig en haalt de intensiteit van andere kleuren weg.

Let dus goed op als je deze kleuren gebruikt op je website! En dan niet alleen die van je website in het algemeen, maar ook bijvoorbeeld de call-to-actions. Bij een verkeerd kleurgebruik kan het negatief uitpakken voor je website.