siri

De spraakassistent Siri van Apple heeft eindelijk z’n taalcursus Nederlands afgerond! Maar hij heeft zelfs nog meer cursussen gevolgd. Naast Nederlands spreekt hij nu ook onder andere Zweeds, Portugees, Turks, Deens en Russisch. Vanaf iOS 8.3 kun je een gesprek voeren in een van deze talen.

Op welke apparaten werkt het?

Siri is beschikbaar op iPhone, Apple Watch, Apple TV, iPad en de Apple HomePod. Het werkt niet op alle modellen. Als je iOS 8.3 erop kunt installeren, dan werkt het! Het werkt in ieder geval sowieso op de volgende modellen:

  • iPad Mini
  • iPad Air
  • Iphone 4s en alle nieuwere iPhones
  • Ipad 3 en alle nieuwere iPad.

Instellen

Het is heel makkelijk om Siri in te stelen. Je gaat in je iPhone naar Instellingen > Algemeen > Siri. Vervolgens selecteer je Nederlands. Vanaf dit moment gaat het automatisch over naar het Nederlands. Zonder dat je dit selecteert, antwoord hij niet in het Nederlands.

Wat kun je nu vragen?

Je kunt Siri nu allerlei vragen stellen. Hij is ver gevorderd met z’n Nederlandse taal! Je kunt vragen naar Italiaanse restaurants in Amsterdam en hij vertelt je de beste restaurants in Amsterdam. Als het goed is, kun je hem zelfs vragen om het restaurant te reserveren. Ook de sportuitslagen van de Eredivisie en verschillende nieuwsberichten kan Siri voorlezen.

Maar je kunt Siri niet alleen gebruiken voor vragen. Siri werkt namelijk ook voor activiteiten op je telefoon. Zo kun je tegen hem zeggen dat hij je om half 8 moet wakker maken en dan stelt Siri een wekker in. Daarnaast kun je ook vragen naar het weer of hem een notitie laten maken. Je kunt hem ook een sms/iMessage laten versturen. Als je ingesteld hebt dat je zus Marieke heet, kun je tegen Siri zeggen: “Stuur mijn zus een berichtje dat ik in de file sta en 10 minuten later ben”. Siri gaat dit berichtje vervolgens voor jou versturen. Je hoeft ook je telefoon niet meer te pakken om muziek af te laten spelen. Geef een opdracht en hij speelt jouw favoriete muziek af.