voice technologie

Voice Technologie is inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Voice Technologie zorgt voor een persoonlijke contact met technologie en geeft mensen het gevoel dat ze een digitale vriend thuis hebben. Een vriend die het leven makkelijk maakt en je ook begrijpt. Uit het onderzoek van Reuters Institute for the Study of Journalism blijkt dat Voice Technologie momenteel vooral gebruikt wordt voor eenvoudige taken. Het afspelen van muziek, het weerbericht oplezen en het instellen van herinneren of timers zijn veel voorkomende taken. Ook even snel wat opzoeken behoort hier tot. Gebruikers beginnen en eindigen hun dag met de technologie. Uit het onderzoek van Reuters blijkt ook dat het vooral populair is in de leeftijdscategorie 35 – 44 jaar. Maar deze technologie is ook een succes bij oudere en gehandicapten. Maar wat is voice technologie? Waarom is het een succes en wat zijn de problemen? In deze blog vind je antwoorden op deze vragen.

Wat is voice technologie?

Voice Technologie is een technologie die spraakinvoeren verwerkt. Deze spraakinvoeren worden verwerkt door spraakassistenten. De spraakassistenten kun je zien als een interface. Onder deze interface zit de software met kunstmatige intelligentie en spraakherkenning. De bekendste spraakassistenten zijn de Amazon Echo, Google Home, Siri en Apple HomePod.  

Succes van Voice Technologie

Het succes van Voice Technologie zit hem in de mogelijkheden: het is namelijk breed inzetbaar. Je kunt het gebruiken voor producten, maar ook voor diensten. Je kunt dus heel gemakkelijk producten kopen, maar je kunt ook vragen of je trein nog op tijd rijdt. Muziek afspelen of het boeken van een ticket behoort ook tot de mogelijkheden. Het biedt gebruikers een 24-uurs service en is altijd bereikbaar. Bovendien is voice heel natuurlijk. Het is al vanaf je geboorte een natuurlijke manier van communiceren. Gebruikers hoeven ook minder tijd te besteden aan schermen. Dit maakt het voor veel gebruikers ook aantrekkelijk om tegen een spraakassistenten te praten.  

Problemen van Voice Technologie

Voice kent nog wel wat problemen, maar dit gaat waarschijnlijk wel in de toekomst opgelost worden. Niet alle spraakassistenten zijn even goed in luisteren. Er worden vaak problemen ondervonden bij gebruikers met een sterk accent of wanneer de spraakassistent wordt geplaatst in een omgeving met veel geluiden. Bovendien uiten sommige gebruikers hun zorgen over privacy en data. Er bestaat namelijk geen incognito modus, waardoor je dus niets privé kan opzoeken. Veel gebruikers vragen zich ook af of ze worden opgenomen. Je kunt ook niet enkele toegangen ontzeggen, want dan werkt het niet meer.