In Nederland heeft iedereen het recht om mee te doen aan de maatschappij. Het gebruiken van internet, computers en telefoons hoort hier ook bij. Het is daarom belangrijk dat alles digitaal ook toegankelijk is. Websites kunnen uiteenlopende designs hebben en de mogelijkheden op websites zijn inmiddels eindeloos. Het komt voor dat deze website hierdoor minder toegankelijk en lastig wordt. Om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten voor iedereen, zijn er standaarden opgesteld die zorgen dat de websites toegankelijk zijn. In deze blog worden vier tips gegeven om je website toegankelijk te maken.
1. Zet vaste onderdelen steeds in dezelfde volgorde
Op een website heb je veel onderdelen die op meerdere pagina’s voorkomen. Denk hierbij aan logo’s, zoekvelden, titels en een navigatiemenu. Het is belangrijk dat deze onderdelen steeds op dezelfde plek staan en in dezelfde volgorde verschijnen. Er mogen wel onderdelen toegevoegd worden of weggelaten worden, maar de belangrijkste onderdelen moeten blijven voorkomen. Je moet niet alleen zorgen dat dit er visueel hetzelfde uit ziet, maar ook dat het overal in de broncode op dezelfde manier is geregeld.
2. Zorg dat de website niet afhankelijk is van kleur of vorm
Vormgeving en kleur hebben invloed op de uitstraling en boodschap. Het online kleurgebruik is belangrijk. Toch kan niet iedereen de kleur of vormgeving zien. Je websitebezoekers kunnen kleurenblind of slechtziend zijn of de website laten voorlezen. Het is daarom belangrijk dat je de boodschap op je website niet alleen overbrengt met kleur en vorm, maar ook met tekst. Voeg daarom altijd een boodschap toe aan je knoppen.
3. Gebruik voldoende contrast
Het contrast tussen voor- en achtergrondkleuren moet voldoende zijn. Dit geldt ook als je een afbeelding gebruikt in je achtergrond. Het contrast moet een verhouding hebben van tenminste 4,5:1 voor een normale tekst en een 3:1 voor een grotere tekst. Je kunt ook contrast geven aan teksten door een schaduw toe te voegen.
4. Bied een mogelijkheid voor het stopzetten van een animatie
Animaties en bewegingen moeten door de websitebezoeker stopgezet of verborgen kunnen worden. Dit geldt voor onderdelen die langer duren dan vijf seconden, automatisch starten of tegelijkertijd start met andere inhoud. Je kunt dit heel makkelijk oplossen door het <blink> element in HTML en text-decoration: blink; niet te gebruiken. Verder moeten er een pauzeknop worden toegevoegd aan geluidsfragmenten en online video’s. Geanimeerde gifjes moeten stoppen als de websitebezoeker een specifieke knop indrukt.
Er zijn nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden als je je website digitaal toegankelijk wil maken. De overheid heeft een handige website opgesteld met alle standaarden.