internet of things

Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. Inmiddels zijn niet alleen mobiele telefoons, tablets en computers aangesloten op het internet. Ook slimme apparaten koppel je aan het internet. Deze apparaten noem je ook wel ‘smart apparaten’. Denk dan eens aan koelkasten of thermometers. Dit allemaal samen vormt het ‘internet of things’. In het Nederlands kun je dit vertalen als het internet der dingen. Wat is de definitie en wat zijn de voor- en nadelen van Internet of Things? Je leest het in deze blog.

Wat is de definitie?

Internet of Things is een ontwikkeling op en met het internet. Het is een netwerk van communicerende (slimme) apparaten. Deze apparaten zijn met het internet verbonden om gegevens uit te wisselen en zijn voornamelijk alledaagse voorwerpen. Het belangrijkste aspect is dat er een mogelijkheid is ontstaan om fysieke objecten te laten samen komen met de virtuele wereld. Sensoren zorgen dat de apparaten de omgeving in zich opnemen en via netwerktechnologieën met elkaar kunnen communiceren. Via het internet regel en monitor je het. Bovendien verzamelt en bewaart het een grote hoeveelheid data.

Voor- en nadelen

Internet of Things brengt wel voor- en nadelen met zich mee. Een van de belangrijkste nadelen is het verlies van privacy. Slimme apparaten verzamelen continu data en dat kan uiteindelijk veel over jou zeggen. Wat er precies met de data wordt gedaan, is niet altijd duidelijk. Niet alle apparaten hebben tevens een veilige verbinding, waardoor je persoonlijke informatie kan uitlekken. Toch heeft Internet of Things ook wel wat voordelen. Een groot aantal processen wordt efficiënter ingericht en er hoeft minder geld uitgegeven te worden aan logistiek. Verder kunnen er ook nieuwe diensten worden geïntroduceerd die het leven makkelijker en aangenamer maken.