virtual reality

Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Deze termen lijken die veel op elkaar, voor veel verwarrend. Hierdoor worden ze ook vaak door elkaar gehaald en veel mensen en bedrijven weten ook niet waar de grenzen liggen tussen deze technologieën. Deze technologieën kunnen wel door elkaar gebruikt worden. Het is niet dat ze echt totaal niets met elkaar te maken hebben. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze drie technologieën?

Virtual Reality (VR)

Bij Virtual Reality stap je binnen in een virtuele wereld. De echte wereld om je heen verdwijnt min of meer. Het is een technologie die je een nieuwe werkelijkheid laat ervaren. Virtual Reality kun je alleen ervaren met een VR bril. Deze bril zorgt er dus voor dat je huidige beeld wordt vervangen door een computergegenereerd beeld. De VR-bril zorgt ervoor dat je de 3D effecten ziet en dat je 360 graden kunt kijken. Hierdoor heb je het gevoel dat je er middenin zit. De bril is vaak in combinatie met een koptelefoon, waardoor je echt het gevoel hebt dat je deelneemt in de virtuele wereld. Een voorbeeld van VR is spel waarbij je zombies moet verslaan en die overal om je heen rond lopen.

Augmented Reality (AR)

Augmented Reality wordt een digitaal beeld weergegeven in de werkelijkheid. De animatie wordt als het ware over de werkelijkheid heen gelegd. De werkelijkheid en de virtuele wereld voeg je samen. De animatie wordt ook wel een hologram genoemd. Je kunt Augmented Reality zien met een speciale bril, via projectie of via je smartphone. Zo kun je video’s bekijken of het weer gemakkelijk bekijken.

Mixed Reality

Mixed Reality zit tussen Virtual Reality en Augmented Reality in. Het heeft van allebei eigenlijk wel wat, waardoor dit de meest verwarrende term is van alle drie. Digitale objecten worden geïntegreerd in de wereld, waardoor ze echt lijken. Realistische 3D beelden zijn dus zichtbaar in de werkelijkheid.