Naast content is linkbuilding een van de factoren die je SEO ranking kan beïnvloeden.Het hebben van relevante externe links naar jouw website wordt ook dit jaar nog belangrijk gevonden. In dit artikel wordt besproken wat Linkbuilding is, waarom het belangrijk is, hoe je backlinks kan krijgen en hoe je het beste kunt aanpakken.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het actief vergaren van externe links naar jouw website. Deze links worden ook wel backlinks genoemd. Elke website heeft een linkprofiel en backlinks zijn onderdeel van dit profiel. Links ziet google als een stem en elke link is een stem naar jouw website.

Waarom is het belangrijk?

Met linkbuilding verzamel je (goede) links voor jouw linkprofiel en dankzij die links verhoog je de populariteit van je website. Populariteitvan je website heeft weer invloed op de positie in de zoekresultaten. De links hebben namelijk allemaal een bepaalde waarde en hebben hierdoor invloed op de pagerank. Bovendien heeft het ook nog invloed op je domein waarde (domain authority) en de waarde van de pagina.

Manieren om links te verkrijgen

Er zijn verschillende manieren om aan je backlinkprofiel van je website te werken. Dit zijn de meest voorkomende manieren:

  • Links ruilen met andere websites
  • Gastbloggen of artikelen schrijven voor op andere websites
  • Inzetten van je social media kanalen
  • Je link plaatsen op directories zoals startpagina’s of overzichtpagina’s
  • Kopen van links

Wat is de juiste manier?

Hoe meer links, hoe beter, zou je zeggen. Toch is dit absoluut niet waar. Als je veel gaat spammen, kan dit negatieve invloed hebben op jouw website. Het belangrijkste van linkbuilding is dat je een natuurlijk linkprofiel op bouwt. Je kunt de links op allerlei manieren dus verkrijgen, maar het belangrijkste is wel wat het er natuurlijk uit ziet. Je moet het algoritme van Google niet willen manipuleren door links te kopen. Dit is uitermate slecht voor je website. Je moet zorgen dat je content en de links relevant. Ook moet je niet te veel links in één keer plaatsen: dit wordt ook gezien als spammen.