Upgrade naar Universal Analytics

Upgrade Google Analytics naar Universal Analytics

Google is al geruime tijd bezig om zijn Google Analytics software te verbeteren en te upgraden naar Universal Analytics. Universal Analytics (UA) is uit de beta. Tijd om hier eens serieus naar te kijken. Marco Flapper van Eperium beschrijft in dit artikel de belangrijkste verbeteringen en de stappen die gezet moeten worden voor de upgrade.

Verbeteringen Universal Analytics

De belangrijkste reden die Google aangeeft voor deze verbeterde versie is om de veranderende klant beter te kunnen volgen. Mobile tracking en combinatie met andere apparaten kunnen beter gevolgd worden met UA.

1. Gebruikers beter volgen
In Google Analytics is het niet toegestaan om gebruikers individueel te volgen. Met UA biedt Google deze mogelijkheid wel met de Gebruikers-ID. Hiermee kan Google beter de bezoekers meten en kunnen bezoeken van één gebruiker aan elkaar worden gekoppeld. Op deze manier kun je zien hoeveel bezoekers van het ene device (bijvoorbeeld desktop) naar een ander device schakelen (bijvoorbeeld tablet). U moet zelf een ID koppelen aan het Gebruikers-ID van Google. Een e-commerce of website partner kan hierbij helpen. Waarbij GA nog 4 cookies nodig had om informatie te verzamelen, gebruikt UA maar 1 cookie.

2. Meten binnen Apps en andere apparaten
Met UA is het nu mogelijk om ook bezoekers te volgen op andere apparaten, naast het meten op websites, kan ook het bezoek op Apps (iOS en Android) worden gevolgd en biedt Google de mogelijkheid bezoek te meten op Game consoles en informatiezuilen.

3. Betere en makkelijkere configuratie mogelijkheden
Zonder de meetcode aan te hoeven passen zijn er in UA veel meer configuratie mogelijkheden.

4. Eigen dimensies en meetwaarden toevoegen
Dimensies en meetwaarden die Google niet kent, kunnen toegevoegd worden aan de metingen. Bijvoorbeeld het merk van een product, om zo te kunnen rapporteren hoeveel pagina’s van een bepaald merk zijn getoond. Ook biedt het de mogelijkheid om data vanuit andere systemen, bijvoorbeeld CRM data, te integreren in UA. Het geslacht van de bezoeker zou op deze manier toegevoegd kunnen worden aan UA om hiermee het verschil in gedrag te kunnen analyseren tussen mannelijke en vrouwelijke bezoekers.

5. Nieuwe functionaliteit en mogelijkheden
Nieuwe functies en mogelijkheden worden door Google alleen nog maar gemaakt voor UA. Wilt u gebruik maken van deze nieuwe functies, zult u moeten overstappen naar UA. De laatste fase van de roadmap van Google laat zelfs zien dat alle profielen binnen Google Analytics moeten zijn overgezet naar UA.

Wat verandert er niet met Universal Analytics?

De interface van UA is hetzelfde gebleven. In feite is UA meer een verbetering van Google Analytics dan een hele andere nieuwe versie. Hierdoor kan iedereen die al bekend is met Google Analytics ook werken met UA. Alle instellingen worden overgenomen vanuit Google Analytics, filters, profielen, gebruikersinstellingen gaan allemaal één op één over.

Welke stappen moeten er gezet worden om over te gaan naar Universal Analaytics?

Het upgraden naar UA bestaat uit drie stappen:

  1. Upgraden van het profiel naar Universal Analaytics binnen Google Analytics
  2. Aanpassen van de meetcode op uw website
  3. Testen of alles werkt

1. Upgraden van het profiel naar Universal Analytics binnen Google Analytics.
Deze stap moet altijd als eerste worden uitgevoerd. Hiervoor moet u ‘beheerder’ zijn van uw Google Analytics profiel. Let erop dat deze stap niet omkeerbaar is of ongedaan kan worden. Google rekent 24 tot 48 uur voor het uitvoeren van deze stap.

Upgrade Universal Analytics

2. Aanpassen van de meetcode op uw website
Na het overzetten, moet u de meetcode aanpassen die op uw website wordt gebruikt. Als u gebruik maakt van Google Tag Manager, kunt u deze stap zelf uitvoeren, anders moet u contact opnemen met de beheerder van uw website of webshop. Als u nog geen gebruik maakt van Google Tag Manager, is dit een goed moment om deze nu in te voeren. Het geeft u extra flexibiliteit en mogelijkheden. Technisch gezien maakt de nieuwe UA meetcode gebruik van een andere Javascript bibliotheek dan voorheen (analytics.js in plaats van ga.js)

3. Testen
Als u dit proces eerst op een test of acceptatie omgeving kunt uitvoeren, dan heeft dat zeker de voorkeur. Controleer of het bezoek nog steeds goed wordt gemeten. Als u gebruik maakt van Custom Variabelen of extra Events, moet u deze ook controleren. Kijk met name goed naar e-commerce tracking of de orders nog goed worden gemeten en controleer de doelen die u had ingesteld.

Conclusie

Met Universal Analaytics biedt Google weer extra mogelijkheden aan zijn Analytics software. Met name het kunnen volgen van gebruikers over verschillende apparaten gaat nieuwe boeiende inzichten opleveren voor online en omnichannel retailers. Ook het toevoegen van eigen meetwaarden is erg interessant.

Google dwingt zijn gebruikers om de upgrade uit te voeren en is het is geen vraag of u overstapt, maar meer de vraag wanneer. Als u nog geen gebruik maakt van de Google Tag Manager is dit een goed moment om dat te overwegen. De implementatie daarvan heeft wat meer voeten in de aarde, met name voor het tracken van e-commerce, maar als dat eenmaal goed is ingesteld heeft u extra flexibiliteit en mogelijkheden voor het plaatsen van extra tags op uw website.

Marco Flapper is Manager Consultancy bij Eperium. Eperium is gespecialiseerd in e-commerce succes.