voordelen blockchain

Blockchain is een geweldige uitvinding en heeft een belangrijk standaard neergezet voor het nieuwe type internet. De ontwikkeling van deze blockchain technologie heeft bovendien veel voordelen met zich mee gebracht, maar wat zijn de voordelen van Blockchain nu? In deze blog bespreken we vier voordelen van blockchain.

1. Minder kans op fraude

In blockchain is het vrijwel onmogelijk om fraude te plegen. Elke transactie krijgt een versleutelde vingerafdruk en sla je apart op. Nadat gegevens in de blockchain zijn geregistreerd, zijn ze moeilijk te wijzigen of te verwijderen. Moet er dan toch wel wat gewijzigd worden? Dan wordt elke wijziging bijgehouden en openbaar gemaakt. Bovendien wordt elk onderdeel gevalideerd door een heel netwerk.

2. Transparantie over gegevens

Alle apparaten binnen het netwerk beschikken over dezelfde informatie. Er is geen enkel apparaat wat niet over de informatie beschikt. Hierdoor zijn de gegevens transparant.

3. Het is veel sneller

Veel acties worden geautomatiseerde processen. Het goedkeuren, vastleggen of uitvoeren gebeurt dus automatisch. De acties worden gecontroleerd en alleen opgenomen als de actie geldig is. Nu is het vaak niet mogelijk om dezelfde dag nog geld op je rekening te hebben, maar met blockchain voer je transacties automatisch uit.

4. Het is goedkoper

De processen zijn automatisch en je hebt geen extra bedrijven of tussenpersonen meer nodig. Nu betaal je vaak voor controlerende handelingen, bijvoorbeeld bij een bank. De kosten van transacties betaal je niet meer. Ook bij het afsluiten van contracten is niemand meer betrokken.

Dit zijn de vier belangrijkste voordelen van blockchain. Meer weten over technologie? Lees ook over de rol van API’s en ZERO-UI.