API's

Je maakt als consument veel gebruik van API’s zonder dat je het door hebt en dit geldt ook voor B2B & B2C organisaties. API’s zijn nog voor veel mensen onbekend. In deze blog vertellen we je meer over wat API’s zijn en wanneer deze in het dagelijks leven terugkomen.

Wat is API?

API staat voor Application Programming Interface en is de manier waarop computerprogramma’s met elkaar communiceren. API maakt het mogelijk om bepaalde programma’s toegang te verlenen tot een nieuw systeem. Deze twee systemen kunnen vervolgens informatie uitwisselen. Dankzij API hoeven de ontwikkelaars van beide systemen niet van elkaar te weten hoe elkaars systemen werken om te communiceren.

Klinkt dit nog een beetje ingewikkeld? Je kunt API ook wel zien als een stekker en een stekkerdoos. De stekkerdoos is het systeem en de stekker is de API. Doordat je de stekker in de stekkerdoos stopt, kunnen deze met elkaar communiceren. Dit geldt dus ook voor API. Als je de niet aansluit op een systeem, dan gebeurt er ook niets. Over de hele wereld moet je verschillende stekkers gebruiken. Je kunt je Europese stekker niet in een stopcontact steken in de Verenigde Staten. Ook bij dit werkt API hetzelfde. Je kunt niet verwachten dat API ervoor zorgt dat twee systemen die niets met elkaar te maken hebben, aangestuurd worden door een API en kunnen communiceren. Een API kan alleen een connectie leggen als het daadwerkelijk ‘past’.

API’s in het dagelijks leven

Veel webapplicaties en websites maken dus gebruik van API. Een goed voorbeeld hiervan is Amazon. Amazon heeft een API ontwikkeld waardoor webontwikkelaars toegang hebben tot de productinformatie van Amazon. Op deze manier kunnen er op andere website’s de actuele prijzen van producten op Amazon worden getoond. Maar niet alleen Amazon maakt gebruik van API’s. Ook google Maps maakt hier gebruik van. De API van Google Maps pakt de locatie van jouw telefoon en zorgt ervoor dat jij uiteindelijk een route kan berekenen naar de locatie die je opgeeft. Het is dankzij API ook mogelijk om teksten, foto’s en video’s van over de hele wereld binnen te halen.