Design system is echt hot in de online wereld. Het is de basis voor alle producten, website en marketinguitingen. Onmisbaar voor een organisatie die succesvol wil zijn en verder wil groeien. Maar wat is het nu, wat zijn de voordelen en wanneer heb je het nodig? In deze blog worden deze drie vragen beantwoord.
Wat is een design system?
Een design system is een verzameling van designprocessen, -patronen en -componenten. Het is ook wel een systematische benadering die je gebruikt voor het ontwikkelen en onderhouden van een gebruikersinterface. Het zorgt ervoor dat alles consistent blijft. Sommige noemen een stijldocument en een ontwikkelbibliotheek al een design system. Deze twee onderdelen zijn zeker onmisbaar, maar het is meer dan dat. Als het compleet is, bestaat het uit design principles, typografie, basisontwerpen, code html/css/java en technische documentatie. Het bevat ook nog een handleiding voor het gebruik van fotografie, tekst, online video en illustraties.
Wat zijn de voordelen?
Het zorgt ervoor dat iedereen dezelfde basiselementen gebruikt. Deze basiselementen zijn dwingend en zorgen voor kaders. Je stuurt dus één soort bericht naar buiten. Bovendien wordt door de consistentie de gebruikerservaring versterkt en kun je een betere merkwaarde communiceren. Het zorgt er ook nog voor dat functionaliteiten niet opnieuw gebouwd hoeven worden. Alles kan namelijk simpel hergebruikt worden.
Wanneer is het noodzakelijk?
Er zijn verschillende redenenen te bedenken waarom een organisatie een design system nodig heeft. Zo’n system biedt een uitkomst als al je applicaties gebruik maken van dezelfde functionaliteiten en developers niet willen herhalen. Het is ook handig als je wil dat al je producten een gemeenschappelijke uitstraling hebben. Je hoort ook vaak dat er binnen een organisatie een discussie is over een bepaalde stijl of over de functionaliteiten. Het system kan deze discussie stoppen en verheldering opleveren. Wanneer design-fouten steeds terugkomen, kan dit system ervoor zorgen dat deze fouten verdwijnen.