typografie website

Typografie is niet alleen van belang bij kranten en tijdschriften, het is ook belangrijk op websites. Wel moet je typografie op een website anders inzetten dan in een krant of tijdschrift. Sommige lettertypes die gedrukt goed leesbaar zijn, zijn niet te lezen op je beeldscherm. Ook de alinea’s zijn anders. Meestal zijn de letters op je beeldscherm groter dan in een krant. Dit omdat je verder weg zit van je computer dan van het tijdschrift.

Op internet verschijnt de ene mooie website na de ander. Toch wordt vaak iets over het hoofd gezien: namelijk de leesbaarheid van de website. Leesbaarheid is toch echt belangrijker dan het uiterlijk van de website. Het maakt ons als lezer namelijk helemaal niet uit of een website er mooi uit ziet. De leesbaarheid is toch echt overheersend. Als je typografie goed inzet, dan is je website leesbaar en ziet het er ook nog eens mooi uit.

Een goede typografie is een samenspel van de volgende elementen:

  1. Lettertype
  2. Witruimtes
  3. Regelafstand
  4. Spatiëring
  5. Kleur
  6. Lettergrootte

Ondanks dat wij niet bewust zijn van typografie, heeft het wel invloed op de leesbaarheid. Wat op zichzelf weer invloed heeft op ons gedrag. Slecht leesbare websites zorgen dat bezoekers afhaken en niets meer willen doen op je website. Uiteindelijk verhinderen ze conversies. Je kunt dus wel zeggen dat typografie essentieel is voor websites. Niet vergeten dus! Lees ook de tips om de typografie op je website te verbeteren.