UX design

Iedereen kan een website bouwen of ontwikkelen. Het design van een website krijgt vaak niet voldoende aandacht tijdens het bouwproces, terwijl dit wel ontzettend belangrijk is. Wat is UX design en wat is het doel? Komt UX design alleen voor op websites? Je vindt het in deze blog

Wat is UX design?


UX design staat voor User Experience Design en kun je naar het Nederlands vertalen als gebruikerservaring. User Experience heeft betrekking op alle interacties van een bezoeker met een website. De User Experience is de ervaring die de bezoeker heeft het doorlopen van de website.

Wat is het doel?

Het doel van UX design is ervoor te zorgen dat de website uiteindelijk zo effectief en efficiënt mogelijk is en een tevreden gevoel achterlaat bij de bezoeker.

  • Effectief & efficiënt: kan de gebruiker snel zijn doel bereiken? Dus bijvoorbeeld een conversie doen of zich aanmelden voor een nieuwsbrief?
  • Tevreden gevoel: krijgt de gebruiker een goed gevoel op de website?

Maar het is ook belangrijk dat je website voldoet aan de verwachtingen. Verwacht de gebruiker dat deze button klikbaar is, maar is deze button niet klikbaar? Dan bereikt die minder snel zijn doel of is die sneller ontevreden. Zelfde geldt voor het verdwalen op een website. Komt een gebruiker steeds op 404 pagina’s? Grote kans dat die uiteindelijk niets meer koopt.

Komt het alleen voor op websites?

De term gebruikerservaring, of wel UX wordt vaak alleen in verband gebracht met het ontwerpen van applicaties of websites. Toch is het niet alleen hier van toepassing. Ook bij fysieke winkels speelt het een rol. Als je een winkel ontwerpt, wil je niet dat je bezoekers verdwalen in je winkel. Deze verdwaalde bezoekers kopen niets en lopen beduusd je winkel uit.