online marketplace trends

Het retaillandschap bestaat allang niet meer uit alleen websites van retailers en merken. Marketplaces spelen inmiddels een belangrijke rol en nemen een steeds grotere deel van het retaillandschap in. Dagelijks worden er producten aangeschaft via Nederlandse marketplaces als Bol.com en Amazon. Maar wat zijn nu echt de online marketplace trends die je niet mag missen? In dit artikel bespreken we vier online marketplace trends.

1. Zoekmachines versus marketplaces

Amazon en Google worden steeds grotere concurrenten van elkaar en marketplaces nemen langzaam de rol van zoekmachine over. Consumenten starten hun customer journey niet meer op Google, maar juist op een online marketplace. Op Google zoeken consumenten voornamelijk naar merken, maar op Amazon zoeken ze voornamelijk naar producten.

2. Social media

Social Media kanalen zoals Pinterest, Instagram en Facebook worden langzamerhand ook marketplaces. Instagram en Facebook hebben in de Verenigde Staten recent de checkout-functie toegevoegd. Ook Pinterest heeft ook een soort gelijke betaalmogelijkheid toegevoegd. Dankzij deze checkout-functies kunnen producten direct worden gekocht vanuit advertenties en berichten.

3. Marketplaces applicaties

Marketplaces applicaties zijn serieuze concurrenten binnen het retaillandschap. De marketplace Wish heeft bijvoorbeeld 90 miljoen terugkerende bezoekers. Ook AliExpress doet het goed binnen de marketplace applicaties. Ruim 90% van de aankopen wordt gedaan via de app. De Russische online marketplace Joom wordt ook steeds actiever in Europa. Inmiddels is het actief in Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italiƫ en Spanje.

4. Amazon komt eindelijk naar Nederland

Zoals het er nu uit ziet, komt Amazon waarschijnlijk nog dit jaar naar Nederland. Wie dacht dat Nederland hier niet op zit te wachten, heeft het mis. Meer dan 20% van de Nederlanders heeft al een Amazon Prime abonnement en ook ruim 9% koopt al bij de Duitse Amazon. Voeg alles al toe aan Amazon, inclusief de content op Amazon en je bent je concurrenten voor.